dilluns, 26 d’agost del 2013

Pirineos con niños : 34 excursiones... una nova publicació molt interessant



RIVEROLA, Víctor; NIKITINA, Jekaterina. Pirineos con niños : 34 excursiones. Madrid : Desnivel, 2013


Des que el passat 2 de juliol s'assabentàrem que el tàndem - Víctor Riverola i Jekaterina Nikitina - havia publicat un altre llibre per gaudir de la muntanya amb els xiquets volíem llegir-lo. En esta ocasió no és un manual de muntanya, és una guia de rutes per fer amb els vostres fills pels Pirineus. Des d'este bloc ja vos recomanàrem fa temps la lectura de Montañismo con niños com a llibre de capçalera per tots els pares i mares que vullguen disfrutar de la muntanya amb les seues criatures. Ens va semblar que estava molt ben escrit i que ens contava tot el que volíem i necessitàvem llegir. Ara publiquen 34 rutes per fer amb xiquets per Pirineus i com que els Pirineus han sigut un dels nostres destins este estiu (i pensem repetir tots els anys) ens ha semblat una idea estupenda comprar-lo, llegir-lo i contar-vos que ens sembla.

Una vegada més este llibre és fruït de l'estima que té esta parella per la muntanya i pels seus fills, respira tendresa i amistat com així ho reflectix des d'un primer moment el simpàtic pròleg que fa Jordi Salvador que com ell diu només és un alpinista que ningú coneix però que estima la muntanya i a la parella d'autors. Suposem que podrien haver-li demanat a Edurne  Pasaban, que per tots es coneguda, que els escriguera el pròleg (ella ens parla de la importància dels refugis de muntanya a la pàgina 22) però li ho han demanat a un amic i ens ha agradat la idea perquè aconseguix apropar-nos un poc més a ells.

Abans de començar amb les rutes fan una introducció per explicar-nos la seua motivació per fer esta guia i donar-nos pràctics consells sobre seguretat, accés als Pirineus, com motivar als fillets i com hem de comportar-nos a la muntanya. Per finalitzar ens expliquen com funciona la guia i les icones que cada ruta conté en la fitxa tècnica.

Les 34 excursions que ens presenten s'ubiquen per tots els Pirineus des de la Mediterrània fins el Cantàbric, tant pel Pirineu espanyol com pel francés. Així que si sou com nosaltres, que no viviu prop del Pirineu ni viviu de la muntanya com fan ells (es a dir que no podeu anar tan a sovint com vos agradaria) és perfecta per fullejar-la abans de planificar el vostre viatge i elegir la zona que podeu visitar. Des d'ací agrairíem els autors que amb el temps feren guies monogràfiques per zones i així facilitar-nos la vida als que només podem pujar una vegada a l'any i ens és més fàcil quedar-nos a una zona dels Pirineus (de segur que és una idea que ja tenen al cap). 

En cada ruta apareix una completa fitxa tècnica amb la següent informació: 
  • Edat recomanada per fer la ruta:  en el nostre cas, a hores d'ara, ens interessa saber si es poden fer amb motxilles porta bebés i així ens ho fan saber si és el cas "para todas las edades incluso bebés en mochila"
  • Nivell de dificultat familiar: han fet una classificació de la dificultat atenent la durada, el desnivell, el terreny i la dificultat tècnica. Tot ho expliquen molt clarament al capítol "Niveles de dificultad y nivel de dificultad familiar" on indiquen els 5 nivells que proposen i les característiques de cada nivell. Per exemple el nivell 1 és "Paseos por terreno casi llano. La duración del itinerario es bastante corta". Així en cada fitxa trobareu un número que es correspon amb esta dificultat que sempre podeu consultar en este capítol.
  • Temps: marquen els temps d'anada i tornada. Penseu que sempre en referència al temps que ells fan, de segur que la nostra forma física no és la mateixa i que com sabeu quan anem en xiquets les parades varien segons molts factors des d'un canvi de bolquer a una gatejada per estirar les cametes. Són temps relatius.
  • Màxima altitud, desnivell de pujada i de baixada
  • La cartografia que han utilitzat. El fragment de la ruta en el mapa Alpina la teniu en la descripció de la ruta amb una bona ampliació per poder consultar-la.
Cada ruta conté una fitxa completa, la descripció de la ruta, possibles variants (en les rutes que tenen esta possibilitat), el fragment del mapa cartogràfic i de tant en tant trobareu informació sobre refugis, parcs naturals, històries de trens com el que puja a la Rhune, d'estacions com la de Canfranc... tot per motivar-nos a nosaltres i als nostres fills un poc més el viatge.

Ens ha cridat l'atenció que no apareguen els quilòmetres en la fitxa descriptiva de cadascuna de les rutes. Podem suposar que amb el temps que marquen de duració informen prou de la durada però potser per a esta família de muntanyencs els quilòmetres es fan més lleugers que per la resta de mortals i a nosaltres ens agradaria saber el quilometratge per fer els nostres propis càlculs ja que poc a poc anem coneixent el nostre nivell (encara que ja sabeu que per fer estos càlculs hem de tindre en compte altres factors). Una altra opció és que amb els fragments de mapa que inclouen en les rutes i com que ens donen l'escala del mapa nosaltres calculem la distància. Tot i això es pot fer si saps llegir un mapa però potser no tot el món sap fer-ho i ens agradaria pensar que esta guia no és només per experts muntanyencs, sinó que ha de ser útil per tots els pares i mares que vullguen apropar-se a la muntanya encara que mai hagueren calculat la distància en una mapa.

Els darrers dies els hem passat a Ordesa i hem fet la ruta 30 d'esta guia "Del aparcamiento de Ordesa a la Cola de Caballo" i vos podem dir que la descripció que té és molt bona, així com molt útil el mapa i la fitxa tècnica encara que és una ruta sense cap pèrdua ja que està molt bé senyalitzada. Respecte al que comentàvem abans del temps de duració, la guia marca 5 hores d'anada i tornada, nosaltres tardàrem unes 6 hores. El temps és relatiu tot depén del nostre nivell físic i de les parades. Nosaltres férem dos parades llargues una per dinar Joan i estirar les cametes i una altra per dinar els pares i jugar amb Candela.

Ens sembla una bona guia no sols a nivell informatiu, sinó també a nivell organitzatiu. L'edició està feta amb molta cura, és molt visual i té un tamany perfecte per durar-la en la motxilla i consultar-la amb una mà. Un punt més per l'editorial Desnivell.

Un bebé en la motxilla vos recomana esta guia i Joan també encara que a ell li interessa molt més que l'enquadernació resistix i que és blaneta per poder mossegar-la i alleujar les seues genives.

El podeu trobar a moltes llibreries, entre d'altres a Patagonia per 16€. A hores d'ara no es troba en cap Biblioteca de la Xarxa de Lectura Pública Valenciana però des d'Un bebé en la motxilla anem a fer una desiderata per vore si alguna biblioteca encara li queda alguna misèria del seu pressupost i pot comprar-lo. Ja vos ho contarem al facebook!

Disfruteu de la lectura!!!

Mireu quin comentari ens ha deixat al facebook Víctor Riverola!!!
"Mil gracies per l´article al vostre web, teniu raó en el tema dels KM, mai ho he pensat i ara al dir-ho vosaltres crec que pot ser molt útil. Cel.lebro que el llibro us agradi i que sigui útil. Moltes gràcies altre cop. Una forta abraçada. Víctor i Jekaterina"

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Ens interessen moltíssim les vostres experiències, voleu compartir-les amb nosaltres?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...