diumenge, 22 de novembre del 2015

Circular de la Font de la Gota (Serra del Benicadell)

La ruta que hui vos mostrem és perfecta per a menuts que comencen a caminar per la muntanya. Al crit de «jo sóc el jefe, jo òbric el camí» el Joan (3 anys acabadets de fer) estava d'allò més confiat i còmode fent este sender curtet i ple de recursos interessants.



Però millor serà començar per dir-vos on està. Comencem...

El circular de la Font de la Gota està en la serra del Benicadell la qual separa les comarques de la Vall d'Albaida i el Comtat. La banda que dóna a la Vall d'Albaida és la zona de l'ombria, molt més humida, i l'altra, la de la solana, és molt més seca. Com que nosaltres tenim un poble - no és que siga nostre, és clar - a la zona de l'ombria és una serralada que ens coneixem prou. A més a més no és sols el vincle emotiu que tenim, sinó que realment és un lloc preciós de l'interior valencià que ens ofereix moltíssimes oportunitats amb els menuts.


La serra Benicadell rep el nom del seu pic, el Benicadell, i la ruta que hui vos anem a contar està prop d'esta zona. Al cim del Benicadell ja pujàrem amb Joan quan ell tenia 6 mesos i anava en la motxilla porta bebés. Actualment amb tres anys és impossible que ell puge fins allà, així que una vegada més hem de trobar camins curtets i fàcils per poder gaudir de la muntanya i que no comence a odiar-la, ni a nosaltres tampoc. Fa uns mesos teníem la motxilla com a últim recurs perquè Guillem utilitzava encara l'ergonòmica, però a partir d'ara el més menut ja gasta la de muntanya i el germà major ha de caminar sense més opcions. Amb este panorama no podem apretar-lo massa.




El circular de la Font de la Gota comença en la casa de les Planisses. En este mateix punt també comença el camí per arribar al cim del Benicadell des de la Vall d'Albaida, encara que sempre existix la possibilitat d'arribar caminant des dels diferents pobles de l'ombria com Salem, Ràfol de Salem, Beniatjar o Atzeneta d'Albaida. Com que si aneu amb menuts no voldreu fer més quilòmetres caminant el millor és que pugeu amb el cotxe fins la casa de les Planisses. Per arribar-hi cal agafar el desviament que es troba en la carretera que unix Ràfol de Salem i Beniatjar. És una entrada ampla i clara cap a un camí forestal ben assenyalat a uns dos quilòmetres del Ràfol. Pel camí de terra anireu uns dos quilòmetres i únicament es trobareu un desviament que heu d'agafar cap a la dreta. No té cap pèrdua, a un quilòmetre d'este desviament el camí s'acaba en la casa de les Planisses que reconeixereu de seguida. Allí podeu deixar el cotxe.




Des de la casa, just en front, voreu un camí ample amb una tanca roja que impedix el pas als vehicles, enfileu el camí que per ahí comença la vostra aventura del dia. És el mateix camí que arriba al cim però vosaltres vos haureu de desviar cap a l'esquerra a uns dos cents metres de la tanca roja. Voreu un camí formigonat que entra cap a l'esquerra i que s'enfila cap amunt, cap a l'anomenat coll de la Cova. No patiu: és l'única pujada forta que té el sender. Heu de seguir la pista formigonada fins que trobeu un cartell de fusta que indica «Font de la Gota».  És en este punt quan comença un sender de muntanya estret i molt bonic que s'enfonsa en la serra.




A partir d'este punt teniu per davant un sender de vora 2 quilòmetres sense quasi desnivell i molt net. Transcorre primerament per la part de la solana per la qual cosa estareu més calentets al sol i podreu vore damunt dels vostres caps la imponent cresta cimera del Benicadell i els valls del Comtat.




El primer poble que voreu des d'allà dalt serà Salem i el camí començarà a girar cap a l'esquerra. Poc després apareixerà un desviament en baixar una xicoteta rampa amb un cartell de fusta que indica cap a l'esquerra la casa de les Planisses.  Nosaltres agafàrem eixa direcció per tancar el circular i tornar a la casa de les Planisses.

A partir d'este moment ja es trobareu en el segon tram, començareu a caminar per l'ombria i la humitat i la fresqueta la notareu prou. En un sender tan curt podreu mostrar als menuts la diferència que hi ha entre la solana i l'ombria i les conseqüències que té en el paisatge i les plantes. Joan es va posar molt content de trobar bolets amb barret en la zona humida, no sabem en les vostres escoles però en la de Joan els xiquets s'han tret un màster en la tardor. Es va posar molt content i no feia més que cridar cada vegada que trobava un color de la tardor, un bolet o un esquirol i per suposat amb la cançoneta necessària ja que el repertori és molt ample.




En un tres i no res es trobareu de tornada en la casa de les Planisses, això sí quan s'acaba el sender menut que arriba just a la tanca roja hi ha una rampa que Joan va baixar com si d'un tobogan es tractara i d'allò més divertit.




Per esmorzar trobareu tauletes vora la casa però nosaltres férem un mos en un lloc més tranquil i sense estar al costat dels cotxes. Just darrere la casa hi ha un espai ample amb molt bones vistes i un banquet corregut per seure i obrir la carmanyola plena de fruita.




Per cert, ¿vos heu adonat que no vos hem dit res de la Font de la Gota? I no ho hem fet perquè no la vam trobar. Segons el pare sherpa ell la va vore una vegada i deia que era molt menuda, però nosaltres no sabem si entre els esquirols, els bolets i el descobriment de la petorreta vam passar pel seu costat o què. [Comentari del pare sherpa: -Sí que existeix, però per trobar-la cal tombar cap a la dreta en el desviament que ens porta a l'ombria del Benicadell i seguir uns centenars de metres cap al port de Beniarrès!!] Haurem de tornar un altre dia amb esta excusa perquè paga la pena tornar-hi. I per al futur ens queda fer un altre circular des de la casa de les Planisses, encara que en esta ocasió cap a «Les Fontetes», però d'este ja parlarem més avant.


Característiques de la ruta: 
Circular: 2'53 km
801 m - punt més alt
692 m - punt més baix
169 m - desnivell 
Temps en moviment: 2h 15' aprox (moooolt tranquils, al ritme de Joan i amb les parades necessàries per observar els pins, els bolets, les plantetes...).

Edat dels xiquets: 3 anys (Joan) i 9 mesos (Guillem)

En Wikiloc:



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Ens interessen moltíssim les vostres experiències, voleu compartir-les amb nosaltres?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...