dijous, 8 de maig del 2014

Rutas con niños en la Comunidad Valenciana



ARRAIZ, Noel ; MONFORT, Águeda. Rutas con niños por la Comunidad Valenciana. València : xplora, 2014










 ¡Pares i mares, xiquets i xiquetes, enamorats i enamorades de la muntanya, estem d'enhorabona! Han pensat en tots nosaltres i han publicat un llibre molt interessant de rutes adaptades a xiquets pel nostre territori valencià.

Primerament, abans de començar a parlar del llibre i contar-vos que ens sembla, hem de presentar-vos els autors i l'editorial. Si els coneguem un poc més, ens podrem fer una idea d'allò que anem a llegir.

Els autors, Noel Arraiz i Águeda Monfort són pares, la qual cosa és el primer que volem destacar d'ells, ja que si no ho foren, pensem que no estarien preparats per escriure res que parle de fills. Sí potser de xiquets, però de les relacions dels pares amb els fills, dels canvis que ens suposa una criatura en les nostres vides i de com readaptar les nostres aficions, com la muntanya, a la nova situació, només ho poden fer els que han passat per esta experiència. S'ha de poder parlar en primera persona. Este llibre és fruit de pares, i no d'autors aliens que no han passat per l'experiència d'alletar davall la soca d'un arbre, que no han preparat sopetes i carregat termos per menjar vora un riu, que no han inventat històries màgiques per poder arribar al final d'una ruta... Tot això ho patim i ho disfrutem els pares i mares, només nosaltres. Quin privilegi més gran!

I a més de pares són fotògrafs, editors, i enamorats de la muntanya. En la seua presentació, en la contracoberta del llibre, ens recorden un poc a Víctor Riverola i Nikitina Jekaterina quan diuen que han viatjat per més de 50 països, pels 6 continents, per recórrer i fotografiar les serralades més impressionants del món.  Quina enveja, ells que poden o que han pogut abans de nàixer la seua filleta. Ens haurien d'explicar si després de tindre-la mantenen el ritme!
Ells formen part del projecte xplora, una editorial independent i valenciana formada per un grup de persones que estimen la natura, la muntanya i viatjar. Produïxen tres col·leccions : Soñadores, Trotamundos i Exploradores. El llibre que hui vos presentem, segons el web, pertany a la col·lecció Exploradores, encara que hem regirat el llibre i per cap lloc hem trobat la referència de la sèrie (ho sentim açò és obsessió professional de la mare, és que després les editorials torneu boges a les bibliotecàries)
 
Per la xarxa ens hem trobat amb este vídeo que ben bé vos servirà per conéixer esta parella. A nosaltres ens ha encantat...


Una vegada fetes les presentacions, hem de parlar del llibre. Conté 27 rutes per tota la geografia valenciana, de nord a sud, i pensades per fer amb xiquets. Cada ruta està recomanada per a un grup d'edat segons la seua dificultat, quilòmetres i desnivell.
De cada sender ens aporten la següent informació: edat recomanada, dificultat, durada, distància, desnivell, punt més alt, cartografia, i si és apte o no per fer-lo amb motxilla portabebés.
Quan consulteu la durada heu de tindre en compte que els quilòmetres marcats són de la ruta completa des de l'eixida a la tornada de nou a este punt, excepte quan s'especifique el contrari, com ara el cas de la ruta 19. Estes dades estan referenciades amb icones en la primera pàgina de cada ruta, d'una manera molt visual. Cada sender està descrit en dos pàgines amb totes les indicacions per no perdre's. I en l'última apareix el mapa i les indicacions per trobar el començament de la ruta, així com informació sobre allotjaments i llocs per menjar o visitar. Suposem que són bars, restaurants i allotjaments recomanats, però en cap lloc posa que ho siguen, ni per quina raó ho son.
Esta és l'estructura de descripció de cada ruta, quatre pàgines amb la informació bàsica i amb imatges molt boniques que motivaran la vostra visita. A més a més, en la tercera pàgina sempre trobareu un parell d'apartats interessants d'informació sobre el lloc que aneu a visitar davall el títol de "Recuerda" i "Sabías que..." Vos aportaran dades que contar als vostres fills. Però vos hem de fer una puntualització, quan aneu a Xàtiva per visitar la Cova Negra (ruta 18) per favor recordeu que no són paleontòlegs sinó arqueòlegs els encarregats de les excavacions arqueològiques i d'estudiar els neandertals!


Hi ha un índex de rutes amb la paginació, a més estan numerades perquè en la pàgina següent un mapa mut ple de números indica la localització de la ruta en la geografia valenciana.


Com a apèndix, després del seguit de totes les rutes, hi ha una taula de totes elles amb les seues característiques, d'esta manera d'un sol colp d'ull es poden visualitzar i consultar d'una manera més àgil. És una ferramenta molt útil a l'hora de prendre la decisió d'on anar. Nosaltres trobem a faltar una informació que encara que no és bàsica, per a nosaltres almenys és un factor que influïx molt, fins i tot moltíssim, a l'hora de decidir-nos per fer una ruta o altra. Parlem de si una ruta és circular o no ho és. Pensem que és una dada que s'hauria d'incloure tant en la informació bàsica gràfica que s'indica en la primera pàgina de cada ruta, com en l'apèndix resum que és en definitiva una taula comparativa.
Entre les pàgines de les rutes trobareu 8 seccions d'informació molt valuosa per a fer més interessants i motivadores les eixides amb els xiquets. Des de jocs a la natura, fins com preveure el temps o com orientar-nos per la muntanya.

No volem oblidar que fins la pàgina 42 no comencen les rutes. Totes les pàgines anteriors vos oferiran informació sobre la importància de la muntanya per l'educació dels vostres fills, quan començar a fer eixides, que es pot fer en cada edat, que dur en la motxilla, primers auxilis, activitats i fins i tot una pàgina dedicada a les motxilles portabebés. Un repàs introductori als punts essencials del que cal saber per disfrutar de la muntanya amb els xiquets.
 
Des d'Un bebé en la motxilla tenim un suggeriment. Nosaltres, com molts altres pares, eixim amb gps, descarreguem i compartim rutes en Wikiloc. Les rutes que este llibre proposa són rutes marcades i ben conegudes, per la qual cosa és ben segur que les podrem trobar en el Wikiloc, encara que sempre tindran variants i poden no ser exactament iguals. Pensem que no estaria gens malament que l'editorial xplora obrira un compte en el Wikiloc per penjar les rutes i així poder descarregar-les al gps. Suposaria una manera d'enriquir el projecte i anar més enllà de la guia en paper que ens acompanyaria de la mateixa manera en la muntanya per poder seguir en tot moment els consells que ens dóna. Què vos sembla? A nosaltres ens agradaria, i  pensem que no suposaria perdre vendes en cap moment ja que la guia té molts valors afegits que no oferix un track en línia.

Quasi ho oblidem, en les darreres pàgines trobareu referències sobre albergs, campaments, allotjaments rurals, zones d'acampada... llibres de rutes per la terreta  i blocs entre d'altres els dels nostres amics Con los niños en la motxilla i el nostre benvolgut, Un bebé en la motxilla. Quina il·lusió més gran! Encara que trobem a faltar un llibre que haurien de conéixer tots els pares que vullguen eixir amb els seus fills a la muntanya i que per a nosaltres és el llibre capçalera. Parlem de Montañismo con niños de Víctor Riverola i Nikitina Jekaterina

Per acabar, vos direm que encara no ens hem decidit per cap de les rutes d'este llibre, en el moment que fem alguna, vos informarem. Mentrestant vos recomanem encaridament que busqueu este títol en les vostres llibreries de barri o que vos apropeu a la biblioteca més propera i feu una desiderata. Vos informem que a hores d'ara cap biblioteca de la Xarxa de Lectura Pública Valenciana el té en la seua col·lecció. 

Com a acomiadament vos deixem amb este bonic vídeo de presentació i aneu pensant a quin lloc voleu anar amb els vostres fills. Disfruteu!

7 comentaris :

  1. La verdad es que tiene muy buena pinta, así que quizás lo compremos para hacer rutas con nuestra hija. Muchas gracias por la información y opinión tan completa. Un abrazo!!!

    ResponElimina
  2. Gracias por la reseña tan completa. Sabes si hay rutas para niños de 3 años?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lo miramos y os decimos algo por aquí. Pero siempre pensad que las rutas las podéis adaptar a vuestra manera según la edad de vuestros niños, hacer solo un trozo, si no es posible hacerlo todo y ya está. Luego os contamos!

      Elimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Sentimos el retraso pero aquí estamos. Hay 4 rutas indicadas para niños de 3-4 años. Una variante de la de Chulilla que ya conocéis, además de por Cortes de Pallás, la de la Cova negra de Xàtixa y otra en Xàbia. El siguiente segmento de edad son 4-5 y hay tres más. Os interesará tenerlo para vuestros peques!
    Saludos, Menudos Viajeros!

    ResponElimina
  5. Que guay!!! Un post fantàstic. M'ha agradat molt la vostra ressenya del llibre. I... ¡¡Quina sorpresa!!! No tenia ni idea que ens havien inclòs en ell. Bessets. :)

    ResponElimina

Ens interessen moltíssim les vostres experiències, voleu compartir-les amb nosaltres?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...