dilluns, 12 de maig del 2014

El Parrissal / El Parrizal (Beseit)

Una ruta molt recomanable en les rodalies de Beseit, la més clàssica i coneguda de les que podreu trobar al seu voltant. El començament del sender es troba a uns 6 km del poble, l'accés està ben assenyalat des del mateix centre de la població i sense cap pèrdua s'arriba per una ampla pista forestal. Cal pagar per accedir-hi en cotxe a l'aparcament. La taxa són 3 euros i només 1,5 si esteu allotjats a Beseit. Paga la pena pagar, per com esta de neta i conservada la zona i per poder garantir-ho en el futur.


Des del punt d'aparcament fins on es troba el començament dels estrets hi ha vora 800 metres de pista a vora riu on podreu disfrutar d'una ruta botànica i les pintures rupestres de Fenellassa.


L'objectiu de la ruta és remuntar el curs del barranc del riu Matarranya fins els Estrets del Parrissal És una ruta on es va guanyant altura de forma molt tranquil·la, i el seu disseny i curs la fan tremendament entretinguda. Per tal de remuntar el riu cal travessar boscos de ribera, plataformes sobre l'aigua, ponts penjants, fer equilibris sobre pedres...


Joan va disfrutar la gana amb l'aigua i amb el pont penjant. Es va passar la ruta cridant AUAAAAA cada vegada que travessàvem el riu, cada vegada que trobàvem una caiguda d'aigua o un estret. I la seua rialla es sentia cada vegada que el pare sherpa relliscava i a punt estava de caure a l'aigua. I és que si hi ha alguna dificultat en aquesta ruta és precisament la possibilitat de caiguda en alguns punts i la quasi inevitable clavada de peus en l'aigua. Cal anar amb compte, doncs, que la caiguda bé no es produïsca, bé no afecte la càrrega de la motxilla, i més si no és estiu!


També les plataformes ofereixen alguns punts de dificultats, ja que cal ajupir-se per passar sota la roca en alguns llocs, i en altres subjectar-se bé al cable d'acer per poder passar d'esquenes a la paret. Per últim, hi vam trobar un punt en el que va caldre fer alguna que altra cabriola per no acabar dins l'aigua, ja que no hi havia ni plataforma ni pedres. A l'anada tot va anar bé, però a la tornada el pare sherpa va clavar els dos peus a l'aigua.

Respecte a l'orientació, no té cap pèrdua. És prou en seguir el curs del riu per sendes en general ben marcades. En alguns punts, especialment quan cal travessar el riu, pot fer la sensació que la senda desapareix, o es torna un tant confusa, però una observació detinguda ràpidament et fa tornar al sender. En altres moments, hi ha diverses sendes alternatives, però que en última instància ens conduiran al mateix lloc.
L'experiència de recórrer el riu amb Joan fou fantàstica. Ell ho disfrutà, i també el pare, la mare i tots els bons amics que ens acompanyaven. Mentre tots esmorzàvem en una platgeta de cudolets a la vora del riu, Joan tirava pedres a l'aigua i s'espantava i emocionava amb els peixets que hi veia a l'aigua. Fou tan divertit que a la tornada decidírem parar al mateix punt per donar-li de dinar mentre tirava pedretes.


Amb la motxilla de Joan no poguérem arribar fins el punt final de la ruta, Joan es va quedar a 50 metres dels Estrets del Parrissal que es com es coneix al canó de 60 metres d'altura i 1,5 d'ample. Ell es va quedar molt a gust dormint en la motxilla mentre els pares disfrutaven d'este espectacle que heu de contemplar.

Els estrets del Parrissal
L'hem qualificada com a moderada pel perill que poden tindre els esvarons i algun pas un poc més dificultós. Aconsellem que la feu amb motxilla portabebés només si esteu acostumats a utilitzar-la. Si aneu amb xiquets que ja caminen vos aconsellem, que qualsevol que siga l'edat del xiquet, aneu a fer encara que siga un trosset, el que pugueu, sense forçar, però que puguen disfrutar de l'espectacle de l'aigua. Però realment és una ruta fantàstica per fer amb xiquets a partir de 7 anys que poden disfrutar plenament i més si aneu en estiu amb un calcer que vos permeta banyar-vos els peus de manera segura. Voreu molts tolls on desitjareu banyar-vos, però vos hem de dir que està prohibit el bany al llarg de tot el recorregut. Si esteu en estiu, en acabar, a la tornada cap a Beseit, podeu parar a l'Assut que tenen condicionat expressament per al bany.

Si aneu a Beseit esta ruta és obligatòria i si no sabeu on anar només per esta ruta paga la pena visitar uns dies Beseit. Vos la recomanem encaridament.

Característiques de la ruta: 
Lineal: 9.65 km
777 m - punt més alt
577 m - punt més baix
375 m - desnivell  de pujada
Temps en moviment: 4,4 hores aprox.
Edat dels bebés: 18 mesos (Joan) 







Vos deixem més fotografies per animar-vos a fer esta ruta...



5 comentaris :

  1. Hola xics!

    Nosaltres també vam fer aquesta ruta en Pasqua, i nosaltres també som un grup de pares que practica senderisme amb xiquets, però els nostres ja són més majorets.

    Sempre dona alegria trovar persones amb les mateixes aficions!!

    Ànim!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És preciosa la ruta, veritat? El nostre objectiu és que quan siga més majoret, com vosaltres dieu, vullga continuar eixint a la muntanya. Esperem estar fent-ho bé, en tot cas ho passem molt bé tots tres i la gent que ens acompanya de tant en tant. Quines edats tenen els vostres? Sou un grup d'amics o sou una associació o club? Haurem d'anar informant-nos de quines opcions hi ha per juntar-nos amb més gent d'ací endavant.
      Salutacions!

      Elimina
  2. Molt bon dia,
    Aquest proper pont de l'1 de maig, tenim intenció d'anar a conèixer aquesta zona amb el nostre bebe de 2 anys. Voliem saber si estava molt massificat de gent o es podia gaudir de l'entorn sense agobios...
    Moltíssimes gràcies
    Salutacions

    https://furgoyporteo.wordpress.com/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!! Nosaltres vàrem anar el pont de Sant Vicent, el segon cap de setmana de pasqua, que a València dilluns és festa, i clar, no hi ha via molta gent en general (i tots valencians...). Cert és que per exemple la ruta dels estrets sí que estava molt transitada. Però en qualsevol cas no era agobiant. I la zona és una passada i és de visita obligada. A més a més, vosaltres amb la T3 disfrutareu a muntó, segur!! Ja ens ho contareu!
      Ah, ens morim d'enveja per la vostra furgo!!!
      Vos enllacem al nostre llista de blogs, gràcies!!

      Elimina
    2. jejej gràcies, sí sí que procurem disfrutar tot el que podem del tandem furgo - bebe :)
      A la tornada ja us explicarem la nostra experiència
      Moltes gràcies per tot, us enllacem també al nostre blog

      Elimina

Ens interessen moltíssim les vostres experiències, voleu compartir-les amb nosaltres?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...