dimarts, 21 de febrer de 2017

La Cova del Parpalló amb xiquets

Finalment este cap de setmana ja no ha plogut a bots i barrals -encara que hi havia possibilitat de plutges disperses i el cel estava ben tancat- i hem aprofitat per tornar a la muntanya. En esta ocasió hem triat una excursió que ja feia temps que teníem pendent i que hem organitzat amb el Club de Muntanya AGDA de Salem: visitar la cova del Parpalló i la zona del Montdúver.

Fotografia d'Eva Bernabeu

Tota l'excursió s’ha centrat en recórrer el sender SL-CV 79, encara que en dues parts ben diferenciades: primerament hem fet una visita guiada a la cova del Parpalló, que es situa al mateix sender, i després ja pel nostre compte, hem continuat el sender circular que comença i acaba al Centre d'interpretació Parpalló-Borrell.
Este Centre està situat al costat de La Drova, en la carretera CV-675 que arriba des de Gandia. Exactament està en l’eixida est de la Drova. Les visites guiades a la Cova del Parpalló s’organitzen des del centre, i són dissabte i diumenge a les 11 del matí, així com els festius. També fan tallers per a menuts alguns dies, com el dissabte passat que en van realitzar uno sobre Darwin. En qualsevol cas, és aconsellable que reserveu per telèfon amb antelació, ja que pot ser que arribeu i tinguen el grup complet. Tenen un preu de 2€ els adults i 1€ els xiquets entre 7 i 12 anys.

La visita l'hem començada al centre d’interpretació, i poc a poc hem anat pujant cap a la cova, què està a aproximadament 1’5 km. De camí, la guia ens ha parlat de la zona, del paisatge que hi havia fa 20000 anys, i de la seua fauna, així com de la forma de vida dels habitants paleolítics de Parpalló. En un no res estàvem a l'entrada de la cova i a més havíem aprés moltes coses sobre prehistòria!


La Cova del Parpalló es distingeix no només per la protecció que té del seu perímetre sinó perquè és una espècie de gran obertura vertical, una mena de clavill gegant a la muntanya, té una entrada ben curiosa. Allí ens han explicat l'excavació del jaciment i sobretot les impressionants plaquetes pintades i gravades paleolítiques que fan d’esta cova un dels llocs més importants d'Europa en quant a art paleolític. Molt interessant i molt ben explicat! La visita és molt didàctica, molt adequada tant per a menuts com per a adults. Aprofitem per felicitar Helena, la guia, que ens ho ha explicat tot d'allò més bé!! Moltes gràcies i felicitats per com ho teniu plantejat!!


En acabar la visita, nosaltres hem seguit per sender SL-CV 79, que ix del centre d’interpretació i passa per la cova, així que ja teníem fet els 1,5 km que havíem recorregut fins arribar a la cova. És un sender senzill, molt agradable i perfecte per anar amb els menuts. En total, el sender són uns 6 km que es fan molt agradables, primer amb la visita a la cova, després gaudint les vistes des de la part alta del sender que va per les faldes del Montdúver, així com la vegetació del fons del barranc.


Fotografia d'Eva Bernabeu

Primerament el sender va per la part alta, fins a una bifurcació que permet pujar al coll de la Rafela. Diuen que hi ha molt bones vistes, però nosaltres no hem pujat perquè anàvem un poc justets de temps. En eixa bifurcació cal anar cap avall, cap al fons del barranc, i anar seguint les indicacions: "inici del sender". Als senyals que trobareu en la ruta també indiquen el temps estimat que falta per arribar-hi al principi, però no feu cas, perquè marca molt més del que realment costa arribar. Ací sols cal indicar que la baixada cap al barranc és prou empinada, encara que té escalons, i que cal anar amb compte. Joan, encara que té 4 anys l’ha fet sense problema. Si són més menuts o encara no s'aclareixen massa bé per la muntanya, doneu-nos la mà i amb compte.

En quant al temps, la visita comença a les 11, i acaba sobre les 12.30. Per acabar el sender circular nosaltres hem necessitat unes dues hores més, i hem acabat sobre les 14.30. No és mala hora, però si aneu en nanos agafeu esmorzaret perquè dinareu tard!

I ja que parlem de dinar, nosaltres hem anat a Barx, al bar La Font. El menjar està molt bo, i el preu també. Ara, millor reserveu perquè sol estar ple. Si vos abelleix anar de pícnic, en el mateix centre d’interpretació hi ha tauletes de fusta i banquets.


Bar La Font (Barx)
Ens ha semblat una excursió molt xula, genial per descobrir la zona del Montdúver i aprendre coses de la prehistòria valenciana. No vos la perdeu!!!


Característiques de la ruta: 
Circular: 5,47 km
Desnivell: 293 m
Temps en moviment: 2h. aprox. (amb molta calma) des de la Cova del Parpalló fins a l'acabament del sender. Abans una hora i mitja de visita a la cova.
Edat dels xiquets: 4 anys (Joan) i 2 anys (Guillem dins la motxilla)

Powered by Wikiloc

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Ens interessen moltíssim les vostres experiències, voleu compartir-les amb nosaltres?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...